İnsanlar var oldukları ilk zamanlardan itibaren her zaman kendilerini güvende hissetmek için uğraşmışlardır. Yeme, içme, uyuma gibi ihtiyaçlar nasıl yaşamsal faaliyet kategorisinde değerlendiriyorsa güvenlikte aynı derece önemlidir. Güvenliğe duyulan gereksinimden kaynaklı olarak zaman içerisinde özel koruma güvenlik hizmeti sektörü oluşmuştur. Bu sektör devletlerin kurdukları kolluk kuvvetlerine ek olarak hizmet verir. Dolayısıyla hizmet devletin değil şahıs veya şahısların güvenliğini sağlamayı hedefler.
Ülkemizde de özelikle son zamanlarda bu desteğe gösterilen rağbet artmıştır. Bu talep neticesinde de verilen hizmetler çeşitlendirilmiştir. Ayrıca yine sektörde yer alan şirketlerin sayıları da ciddi oranda artmıştır. Önemli olan ise bu şirketler arasında en doğru ve kaliteli şekilde hizmet edeni seçebilmektir.
Özel Koruma Güvenlik Hizmeti Yasal Mı?
Bu hizmetten faydalanmak isteyenler uygulamanın yasal boyutunu da merak ederler. Öncelikle özel koruma şirketleri hizmet alanlarını tamamen yasaların çizdikleri sınırlarda belirlerler. Her hangi bir aksi durumun yaşanması adına da devlet, gerekli önlemleri alır. Bu doğrultuda çıkarılan 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun belirleyici rol oynar. Dolayısıyla yakın koruma şirketleri ilgili kanuna göre hizmet etmek zorundadır. Aynı şekilde sektörde hizmet eden kişilerin hakları da yasa ile güvence altına alınmıştır. Böylece hem hizmet alanların hem de verenlerin hak, yetki ve sorumlulukları belirlenmiştir. Sonuç olarak destek alınacak şirket ilgili kanundaki kriterleri dikkate alıyorsa özel güvenlik hizmetinden faydalanmak tamamen yasaldır.
Yakın Koruma Hizmet Kapsamı
Bu başlık altında verilen güvenlik desteğinin kapsamı kişi veya kurumların talepleri doğrultusunda şekillenir. Bir kişi, kurum veya eşya yakın koruma hizmeti kapsamında güvence altına alınabilir. Koruma hizmetinde ise risk faktörlerinden güvenlik açıklarına kadar birçok kritere yönelik değerlendirmeler yapılır. Bu değerlendirmeler neticesinde de yapılan iş silahlı yakın koruma şeklinde de verilebilir. Ancak bu bir zorunluluk değildir. Verilen destek silahsız olarak da verilebilir. Bu destek tek bir kişi veya ekip tarafından verilebilir. Tercih ise hizmeti almak isteyen kişilere bırakılır.
Burada önemli olan desteğin ne şekilde alınacağından ziyade kişinin donanmalı olmasıdır. Yakın korumalık yapacak kişilerin bu konuda özel olarak eğitilmiş olmaları gerekir. Bunun yanında fiziki olarak da belirli bir görüntüye sahip olmaları önemlidir. Bunlara ek olarak kişilerin yakın dövüş sporlarına hâkim olmaları gerekir. Eğer silahlı bir koruma söz konusuysa kişilerin bu konuda ayrıca eğitim almaları şarttır. Ayrıca silahı taşımaları için gerekli izin belgelerine sahip olmaları yine aranan şartlar arasındadır.
Özel Koruma Güvenlik Hizmeti Fiyatları
Sektörde hizmet veren şirketlerin sayısının çok olması fiyatlandırma noktasında da çeşitlilik olmasına neden olur. Bununla beraber özel koruma fiyatları çeşitliliğinin oluşmasında sunulan hizmetlerin kalitesinin de etkisi vardır. Her şirket aynı kalite de hizmet veremez. Dolayısıyla şirketin tecrübesinin ve kalitesinin belirli bir seviyenin üstünde olması ücretlendirmeye yansır. Resmi prosedürlere uygun olarak hareket eden bir şirket aynı zamanda çalışanlarının sigorta giderlerini de ücretlendirme yaparken dikkate alır.
İlgili hizmeti veren şirketler arasından seçim yapılırken ise sadece fiyat endeksli düşünülmemelidir. Sonuçla alınan güvenlik hizmet ciddiyet gerektirir. Dolayısıyla ehil kişiler tarafından planlı bir şekilde verilmesi gerekir. Sadece uygun fiyat teklifi verdiği için bir şirket ile anlaşmak doğrudan güvenlik zaaflarının oluşmasına neden olacaktır.
Ayrıca piyasanın çok altında fiyat veren birçok şirketin yasal yükümlülüklerini yerine getirmediği durumlarla da sıklıkla karşılaşılır. Bu usulsüzlüklerin başında da personellerin sigortasız çalıştırılması gelir. Tam da bu noktada hizmeti veren kadar alan kişinin de suçlu olduğu unutulmamalıdır. Dolayısıyla alınan hizmet öncesinde detaylı bir şekilde araştırma yapmakta fayda olacaktır.
Leave A Comment